Günümüzde su sondajı büyük bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Özellikle yıllar geçtikçe ilerleyen kuraklık ile beraber su sondajının önemi iyice kavrandı. Birçoğumuzun su sondajı hakkında bir şeyler bildiğine eminiz. Fakat gelin, hakkında bir şeyler bildiğimizi sandığımız su sondajına daha derin bir bakış atalım.
Terim anlamıyla baktığımızda su sondajı, zeminin jeolojik yapısına uygun olarak yapılan kuyu açma çalışmasıdır. Fakat daha derin anlamına indiğimizde aslında su sondajı, tarım ve hayvancılık için can damarıdır diyebiliriz. Yapılan kuyu açma çalışmasının ardından ise açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme yapılır. Özel sondaj boruları ile kuyunun kılıf borulaması yapılır. Su sondajının mantığı; yeraltının belirli bir derinliğinde yer alan suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmek suretiyle işlem yapılmasıdır. Yapılacak su çekim işleminde, kuyunun yıkılmaması önemlidir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Kuyunun kalite düzeyi, kullanılan boru çapı, borunun cinsi, projenin uygunluğu, çakıl zarfının kalınlığı ve uygulanan su sondajı tekniklerine göre değişmektedir.
Su sondajı işleminin yapılması için birbirinden farklı teknikler bulunmaktadır. Fakat en yaygın olarak kullanılan iki teknik şekildedir;
Yumuşak zeminlerde çamur sirkülasyonu kullanılarak yapılan sondaj tekniği,
Kayalık ve sert ortamlarda ise hava sirkülasyonu ile yapılan sondaj tekniği.
Sondaj işleminin yapımını aşama aşama anlatmak bu aşamada daha faydalı olabilir. İlk olarak sondör ve jeoloji mühendisleri tarafından sondaj yapılacak arazinin keşfi gerçekleştirilir. Arazide su olması muhtemel yerler tespit edilir. Tespitin arkasından ise bu alanlara yer altı su etüdü çalışması uygulanır. Uygulanan su arama işleminin ardından ise çıkan sonuçlara göre sondaj noktası belirlenmiş olur. Buna ise kısaca sondaj öncesi çalışması diyebiliriz. Şimdi geldik sondaj aşamasına. İlk olarak sondaj aşaması için gerekli tüm makineler (sondaj makinesi, tijler, kompresör vb.) alana getirilir. Bunun ardından sondaj makinesi kurularak çalışmaya hazır hale getirilir ve su sondaj çalışması başlatılır. Bu çalışma, getirilen tijler birbirine eklenerek, işlem öncesi yer altı su etüdü ile belirlenen metreye gelinene kadar devam eder. Bu aşamaya ise sondaj kuyusunu açma aşaması diyebiliriz. Bu aşamanın da tamamlanmasının ardından son aşama olarak kuyunun muhafazaya alınması ve kompresör işleminin gerçekleştirilmesi kalır. Kuyunun muhafazaya alınabilmesi için açılan derinliğe ve kuyunun yapısına uygun olarak kapalı veya filtreli şekilde PVC sondaj boruları kuyuya indirilir. PVC sondaj borularının indirilmesinin ardından yine kuyunun yapısına uygun olan boyutlarda sondaj çakılı, PVC sondaj borularının etrafını örtecek şekilde kuyuya atılır. Tüm bu işlemlerden sonra ise kuyuya kompresör boruları indirilerek verimli bir şekilde hava kompresörü yapılır. Sonucunda ise kuyuda bulunan su, gözler önüne çıkmış olur.
Çağlarsu Sondajcılık Limited Şirketi, tam 40 yıllık özgüvenle Bergama çevresinde sondaj çalışmalarına bu şekilde titizlikle devam etmektedir. Sizler de arazinizdeki suyu bulmak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.